Przepych na talerzu, czyli jadalne złoto
Przepych na talerzu, czyli jadalne złoto

 

W jednym z naszych ostatnich artykułów pisaliśmy o wykorzystywaniu złota do leczenia różnych schorzeń. Jeśli lecznicze właściwości złota były Ci wcześniej nieznane, prawdopodobnie jeszcze większą niespodzianką będzie dla Ciebie informacja, że złoto ma swoje zastosowanie także... na talerzu.

 

Złoto, podobnie jak srebro, jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym w Europie i Stanach Zjednoczonych. Wykorzystuje się je jako ozdobę dań, deserów i alkoholi. Złote dekoracje występują pod różnymi postaciami. Jadalne płatki złota najlepiej pasują do dań głównych, drobinki najczęściej wsypuje się do napojów, a drobny puder wykorzystywany jest przede wszystkim do posypywania deserów.

Jadalne złoto jest raczej luksusowym dodatkiem – opakowanie zawierające 1 g płatków kosztuje 425 zł. W sprzedaży są też opakowania, których nabywcami są chyba tylko najbardziej zagorzali amatorzy spożywczego luksusu i właściciele ekskluzywnych restauracji: 10 g drobinek za 3600 zł. Takie ceny sprawiają, że i sposób dozowania spożywczego złota odbywa się inaczej, niż w przypadku zwykłych przypraw. Nie ma mowy o przyprószaniu dań złotem prosto z opakowania – niekontrolowane drgnięcie ręki mogłoby być niezwykle kosztowne… Jeśli płatki złota nie znajdują się w specjalnym pojemniku z otworkami, nakłada się je pęsetą lub specjalnym pędzlem. Jadalne złoto powinno przykleić się do każdej potrawy, jednak dla pewności można użyć do tego celu odrobiny tłuszczu.

 

Jakie właściwości ma jadalne złoto?

Jadalne złoto, które jako barwnik jest oznaczone kodem E 175, karmi głównie oczy. Płatki złota nie mają smaku, co więcej, są tak cienkie, że podczas jedzenia są praktycznie niewyczuwalne.

Spożywcze złoto nie posiada wprawdzie żadnych właściwości odżywczych, jednak – pod warunkiem, że nie posiada w składzie innych, szkodliwych, metali – jest całkowicie bezpieczne dla ludzkiego organizmu.

 

Najbardziej nietypowe potrawy ze złotem

Na koniec przygotowaliśmy 3 przykłady najoryginalniejszych dań zawierających złoto. Myślałeś, że kieliszek szampana z drobinkami złota jest szczytem ekstrawagancji?

  • Kawior z jaj jesiotra pokryty złotem – ten specjał, którego cena wynosi ledwie 300 tysięcy dolarów za kilogram, jest przygotowywany przez dwóch hodowców ryb z Australii, którzy dostarczają go tylko do najdroższych restauracji na świecie.
  • „Diamond and Gold Lasagna” - czyli lazania z 23-karatowym złotem, podawana w Hotelu Mirage w Las Vegas.
  • Glamburger – burger z kawiorem i płatkami złota. Z pewnością nie nazwiesz go śmieciowym jedzeniem (choćby ze względu na cenę – 1770 dolarów).

Wyobraźnia restauratorów bywa zaskakująca, ale skoro jest podaż – z pewnością jest i popyt. A kto zabroni bogatemu, który akurat ma apetyt na złotego hamburgera…

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl